De Nightwatch is een nieuwe ontwikkeling om (gevaarlijk) epileptische aanvallen tijdens de nachtrust te meten. Het apparaat is ontwikkeld door het gelijknamig bedrijf Nightwatch in samenwerking met neurologen.

Alarm 

De Nightwatch is een alarmeringssysteem dat er uitziet als een horloge, maar dan draagt de cliënt deze om zijn/haar bovenarm. Het apparaat meet hierdoor de juiste hartslag. Het ‘horloge’ is comfortabel en klein van formaat zodat je er geen last van hebt als je ermee gaat slapen. Op het moment dat iemand een epileptisch insult krijgt, gaat de hartslag omhoog. De beweging wordt nauwlettend gemeten. Deze informatie wordt doorgestuurd naar een kastje in de kamer, waar de Nightwatch aan gekoppeld is. Via een internetverbinding krijgen de begeleiding of verwanten een noodoproep op de telefoon en kunnen ze snel in actie komen. 

Ervaringen

Op Woonlocatie Julia in Zwijndrecht wordt deze innovatie gebruikt door een bewoner met Epilepsie. Locatiemanager Astrid van Tricht vertelt dat de betreffende bewoner ongeveer een jaar geleden op de locatie kwam wonen. Dat was voor iedereen erg spannend, want er was nog geen alarmsysteem. Deze man woonde hiervoor bij zijn ouders die heel oplettend waren en ‘’oren op steeltjes hadden”. Helaas kan dat ’s nachts niet op de woonlocatie. Zeker niet als je voor meer bewoners moet zorgen.
 
Norbert Bakker, de adviseur facilities bij de Gemiva-SVG Groep, heeft toen de Nightwatch aangeraden. Vanaf het moment dat Astrid contact opnam met het gelijknamig bedrijf, kreeg ze meteen een hele goede uitleg. Ook de bewoner om wie het ging, had er meteen vertrouwen in. In eerste instantie kreeg de woonlocatie deze innovatie drie maanden uit te proberen. Inmiddels heeft de cliënt er al een jaar profijt van.  

Service en Kosten

Door aanmelding bij een portaal op internet zijn de epileptische aanvallen in te zien. Hiervoor is wel een toestemming van de cliënt noodzakelijk. Het kan zeker handig zijn om mee te nemen naar een consult van de Neuroloog. De arts heeft dan gelijk meer inzicht van het aantal en verloop van de insulten.

Nightwatch.jpg

De service van Nightwatch heeft Astrid als zeer prettig ervaren. Na een val van de Nightwatch kon er meteen een nieuwe geregeld worden. Zonder extra kosten.
 
De aanschaf van de Nightwatch gaat via de Wet langdurige zorg. De locatie waar de cliënt woont moet dit dus bekostigen. De kosten bedragen al gauw van €1500,- tot €1800,-. Dat zijn best hoge prijzen, maar Astrid vindt dat het wel waard. Juist door de goede ervaringen en werking van de Nightwatch. Er is één keer vals alarm geweest, mogelijk door een hele vreemde beweging van de cliënt. Iets dat normaal geen probleem hoeft te zijn, maar als door het systeem een beweging kan worden gezien als een Epileptisch insult, dan slaat deze meteen alarm.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de Nightwatch kun je terecht op de site van het bedrijf: https://nl.nightwatchepilepsy.com/ . Voor steun, uitleg of het testen van de nightwatch kun je ook bij de projectgroep Gemiva Zorginnovatie terecht.

 Foto’s: website nl. nightwatch epilepsy

Over de auteur

Martine.jpgMartine van Deventer werkt als gastvrouw op locatie Swetterhage en maakt vlogs over de verschillende locaties van de Gemiva-SVG Groep.

Daarnaast schrijft ze voor de projectgroep Gemiva Zorginnovatie over allerlei innovaties binnen de Gemiva-SVG Groep.

Martine geeft als ervaringsdeskundige voorlichting over autisme en ADHD.