Collega’s die de module ‘omgaan met verlies na niet-aangeboren-hersenletsel (NAH)’ volgden, staken de koppen aansluitend bij elkaar en ontwikkelden drie producten die kunnen ondersteunen op het moment dat iemand te maken krijgt met NAH – persoonlijk en als naaste.

Ze ontwikkelden drie spellen:
  • De kletspot
  • NAH vertelkaarten
  • NAH verlies en rouwkaarten.
Iemand met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) ondervindt een breuk in zijn levenslijn als gevolg van schade aan de hersenen. De beperkingen die door het hersenletsel zijn ontstaan zorgen voor een duidelijk verschil: er was een leven vóór het hersenletsel en er is nu het leven ná het letsel. Er is vaak sprake van verlies, bijvoorbeeld van vaardigheden, herinneringen of karaktereigenschappen. Het is de kunst om de balans te vinden: beseffen wat iemand allemaal is kwijtgeraakt en tegelijkertijd niet bang zijn om samen op zoek te gaan naar wat er wél lukt en wat nog meer kan.

De ontwikkelde spellen kunnen helpen bij het rouwproces dat NAH met zich meebrengt.

Cliënten van onze locatie Zij aan Zij in Voorschoten hebben meegewerkt in de productie van de spellen. Deze week gaat een chauffeur met cliënten van IBG Cronesteijn op pad om alle NAH locaties van Gemiva een tas met genoemde spellen te bezorgen.