Inmiddels is het alweer een stuk rustiger op de Hendrikshoeve in Numansdorp. In maart kregen twee cliënten het coronavirus. Zes andere cliënten werden ziek en verdacht van besmetting met het coronavirus. Bij locatiemanager Brenda van Zeeland sloeg de schrik om het hart. Collega Ernst Timmer sprak haar over deze spannende tijd.

Ik bel met locatiemanager Brenda van Zeeland van de Hendrikshoeve. Een prachtige boerderij in Numansdorp met 21 cliënten. Op een mooie dag in maart werden ze er geconfronteerd met twee vastgestelde corona besmettingen.

Op woonlocatie de Hendrikshoeve in Numansdorp hebben ze twee verschillende bewonersgroepen en twee verschillende teams. Er wonen mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) en er woont een groep mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB).

Tussen help-gen en weerstand

Twee cliënten met EMB hadden corona-achtige verschijnselen en na een test bleken ze het inderdaad te hebben. Brenda kon alleen maar denken: dit kan niet! En: hoe dan? “Je komt in een enorme stroomversnelling. Eerst zat ik alleen maar aan de telefoon. De organisatie moet het weten, het team moet het weten, ouders, je moet achter beschermingsmiddelen aan…”

Ho! Dat is de paniekfase. Niet alleen bij Brenda, ook in het team sloeg mensen de schrik om het hart.

“Je ziet dat iedereen daar op z’n eigen manier op reageert. Mensen denken aan hun eigen veiligheid, aan de cliënt… het help-gen van sommigen werd enorm aangesproken, er waren er die wilden wel 24-uursdiensten draaien. Maar je hebt ook weerstand, en alles wat daar tussenin zit.”

Regiehouders

Na die eerste schrik kwam het handelen. Brenda’s man werkt in de petrochemische industrie en daar werken ze met strakke protocollen om veilig te werken. Er is daar altijd een regiehouder die ervoor zorgt dat iedereen zich aan de veiligheidsvoorschriften houdt. Als je ergens een schroevendraaier laat slingeren wordt dat opgemerkt door de regiehouder.

Dat moeten we hebben, dacht Brenda. Samen met collega's Peter Jiscoot en Herma de Winter is ze daar invulling aan gaan geven. Hoe werk je veilig? Als er iemand is die constant in de gaten houdt dat je veilig werkt. Toen begon de rollercoaster.

Pakwerkers

“We hadden op een gegeven moment vier zieke cliënten. Ik ben alle ouders gaan bellen om te vragen wat we moeten doen als een ziekenhuisopname in beeld komt. Heel emotioneel om zulke vragen aan ouders te stellen. Veertien medewerkers kwamen thuis te zitten vanwege verdenking van corona. Er kwamen medewerkers van andere locaties helpen, geweldig was dat. 

Collega Jeanette van Houwelingen maakte de roosters, ze probeerde zoveel mogelijk dezelfde mensen in te zetten. Om zo min mogelijk overdracht momenten te hebben werkten we met een ochtend- en een middagshift. We hebben een verkleedruimte ingericht voor de beschermingsmiddelen. Er was altijd één pakwerker, die deed de nabije handelingen.”

Mensen in isolatie

“Het ergste was dat we mensen moesten opsluiten op hun kamer. Dat vond ik echt heftig.”

Inmiddels is de Hendrikshoeve 14 dagen coronavrij. In totaal hebben acht van de 21 bewoners het virus gehad. Brenda: “Ik moest wel lachen toen er werd gecommuniceerd: we hebben in de hele organisatie nog maar vijf gevallen van corona bij cliënten. Dat ging over mensen die getest waren. Wij hoefden op een zeker moment niet meer te testen, we wisten het zo ook wel.”

Wat blijft hangen is de voldoening dat alle betrokkenen het goed hebben gedaan: iedereen genezen, niemand naar het ziekenhuis. 

Eind goed al goed, maar een fijne tijd was het zeker niet. 
 

Over de auteur

Ernst-(1).jpgErnst Timmer is schrijver van literair proza. Jarenlang heeft hij als ambulant woonbegeleider voor de Gemiva-SVG Groep gewerkt, nu is hij webredacteur.

De komende weken onderzoekt hij voor de Gemiva-SVG Groep hoe in de organisatie omgegaan wordt met de ongemakken die het coronavirus veroorzaakt.


Het coronavirus en de maatregelen die de verspreiding ervan moeten tegengaan worden overal in onze organisatie beleefd. Maar overal is het anders. Er is verdriet en pijn, maar er zijn ook mooie oplossingen om het leed te verzachten. 

Ernst wil de veerkracht laten zien van de cliënten en medewerkers. Hij praat met hen over hun coronaleven en –werk. In korte stukjes vertel hij wat hij in telefoongesprekken te horen krijgt.

Gerelateerde Projecten: