Een dier kan veel betekenen voor een mens. Helaas is niet iedere omgeving geschikt om een hond of een kat in huis te hebben. Op veel woonlocaties van de Gemiva –SVG groep is een huisdier namelijk niet toegestaan.

Niet alleen vanwege hygiëneregels, maar voor een huisdier moet er tijd en ruimte beschikbaar zijn. Op zo’n locatie heb je vaak maar een klein appartement, daar worden niet alle beesten gelukkig van. Er werken en wonen ook andere mensen die bijvoorbeeld allergisch kunnen zijn voor de haren van de hond of kat.
 
Gelukkig hoeft de wens van een huisdier met de moderne technologie niet altijd bij dromen te blijven. Zo bestaat er een Robotkat. Deze spint en beweegt als een echte kat en reageert op aanrakingen. Als je hem/haar veel aait, zal deze meer bewegen. Jij mag kiezen of het een mannetje of vrouwtje zal zijn.
 
Het heeft al veel vreugde bij cliënten gebracht. De kat krijgt een naam en er ontstaat een band. Zo sprak ik een manager van een woonlocatie die vertelde er via de robotkat ook op een nieuwe manier gecommuniceerd wordt, meer verhalen en belevenissen komen naar voren, met de kat in de hoofdrol. De gelukkige eigenaar weet dat het geen echt beest is en batterijen werkt, maar toch is het een vriend. De begeleiding krijg het rustig te horen als *Tommy bijvoorbeeld stout is geweest.
 
Het is ook mogelijk om de Robotkat te lenen. Dat kan zo’n succes worden, dat het afstaan lastig gaat worden. Het is daarbij ook prachtig om te zien hoe zo’n innovatie het leven van de cliënt verandert en hij/zij kan opbloeien. Sommige cliënten vragen de Robotkat voor hun verjaardag, er hangt namelijk wel nog een prijskaartje aan. Maar de beleving is het waard.

Wil je ook eens kennismaken met een robotkat? Clienten en begeleiders van de Gemiva-SVG Groep kunnen hiervoor contact opnemen met de afdeling Gemiva Zorginnovatie.


Over de auteur

Martine.jpg
Martine van Deventer werkt als gastvrouw op locatie Swetterhage en maakt vlogs over de verschillende locaties van de Gemiva-SVG Groep.

Daarnaast schrijft ze voor de projectgroep Gemiva Zorginnovatie over allerlei innovaties binnen de Gemiva-SVG Groep.

Martine geeft als ervaringsdeskundige voorlichting over autisme en ADHD. 

Gerelateerde Projecten: