Er wordt veel gesproken over ventilatie in gebouwen en de kans op verspreiding van het coronavirus. Begin augustus berichtte de pers dat het coronavirus in een verpleeghuis in Maassluis waarschijnlijk verspreid werd via het ventilatiesysteem. We begrijpen dat dit vragen oproept. Ook over de ventilatiesystemen in onze gebouwen.

Het type ventilatiesysteem in het verpleeghuis in Maassluis is een recirculatie systeem. Dit systeem zuigt lucht uit de ruimte op en blaast het gekoeld weer terug de ruimte in. Er komt hiermee dus geen verse lucht van buiten. Bij Gemiva wordt vrijwel geen gebruik gemaakt van deze recirculatie systemen. De systemen die wij gebruiken zuigen verse buitenlucht aan.

Op meerdere locaties zijn airco’s aanwezig. Dit zijn gesloten systemen die het virus kunnen verspreiden:

  • airco’s die aan de wand zijn gemonteerd. Deze staan in verbinding met een buiten unit, en
  • mobiele airco’s. Deze zijn vaak uitgevoerd met een uitblaasslang.


Is bij jou op de locatie één van genoemde airco’s in gebruik, gebruik deze dan bij voorkeur NIET. Zet de airco uit. Lukt dit niet, neem dan contact op met de technische dienst. Mocht het niet anders kunnen, zeker nu met deze warme dagen, zorg dan voor verkoeling door voldoende toevoer van verse lucht door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, in combinatie met de airco.

Dus nogmaals: de in de locaties aanwezige centraal geregelde ventilatiesystemen zijn veilig. Kritisch zijn de (mobiele) airco’s. Twijfel je of de installatie op jouw locatie veilig is, neem dan contact op de met de afdeling vastgoed via B&H@gemiva-svg.nl

    
Airco met binnen- en buitenunit                         Mobiele airco met uitblaasslang