Staatssecretaris Tamara van Ark bracht op maandagmiddag 3 december een werkbezoek aan de woon- en activiteitenhulpen op Swetterhage in Zoeterwoude. Op de Internationale dag voor mensen met een beperking sprak de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met Paulina Bodenko, Sander Guldemeester en Jan de Wit. "Dit is echt mijn droombaan."

Paulina, Sander en Jan hebben een garantiebaan bij de Gemiva-SVG Groep en doen ondersteunend werk in woningen of een activiteitencentrum van Swetterhage. Hun jobcoaches Astrid de Boer en Deepali van der Poel ondersteunen hen bij deze baan. Astrid en Deepali werken bij Job2Go. Dit is een afdeling van Gemiva-SVG Groep die in Zuid-Holland mensen met een arbeidsbeperking coacht op de werkvloer. Ook adviseren zij werkgevers bij vragen over regelgeving en werkbegeleiding.

Droombaan 
Paulina liet aan Tamara van Ark weten dat ze heel blij is met haar baan. “Ik ben zorgzaam en werk heel graag met mensen. Dit is echt mijn droombaan.” Ook Jan is dolgelukkig met zijn werk bij de Gemiva-SVG Groep. “Deze baan betekent zoveel voor mij. Ik vind al mijn werkzaamheden helemaal het einde.” Sander waardeert het dat de staatssecretaris zo geïnteresseerd was en veel vragen stelde. “Het werk geeft me veel voldoening. Ik kan de cliënten helpen bij dingen die zij niet kunnen en voel me zo nuttig en gewaardeerd.”
 
Staatssecretaris Tamara van Ark: “Het is mooi om te zien dat Paulina, Jan en Sander hier met zoveel enthousiasme en liefde werken. Er is veel werk te doen in de zorg en het is belangrijk werk. Dit laat zien hoe belangrijk het is dat iedereen meedoet.”
 
Diploma
De woon- en activiteitenhulpen ondersteunen bij vrijetijdsactiviteiten, huishoudelijke en facilitaire werkzaamheden op de zorglocaties van Swetterhage. Zo hebben andere collega’s meer tijd om cliënten te begeleiden. De medewerkers hebben een branche-erkende opleiding Woonhulp gevolgd bij de Academie voor Zelfstandigheid in Leiden. Hiermee hebben ze een grote kans op een baan en om te participeren aan de maatschappij. De opleiding is door Calibris Advies ontwikkeld, speciaal voor mensen met een arbeidsbeperking.
 
Opleiding 
Gemiva-SVG Groep heeft de opleiding tot woon- en activiteitenhulp inmiddels zelf ingekocht, vertelt jobcoach Astrid de Boer: “Er zijn niet veel opleidingsmogelijkheden voor deze doelgroep. Met deze praktijkgerichte opleiding geven we hen de kans om zich te kwalificeren en te ontwikkelen. Wij kennen de doelgroep, dus onze docenten kunnen de lesstof goed afstemmen op het juiste begripsniveau. We hebben contact met locatiemanagers die mogelijk werkplekken hebben, ook buiten onze eigen organisatie.” 
 
Meer informatie? 
- Brochure Ik Werk bij de Gemiva-SVG Groep
- Website Job2Go
IMG_0325_lowres.jpg IMG_0327_lowres.jpg IMG_0323_lowres.jpg