Een pak hagelslag, een brood en twee pakken melk... Even een boodschapje doen is niet voor iedereen eenvoudig. Zeker niet als je een verstandelijke beperking hebt. Om de bewoners van woon- en leefgemeenschap Swetterhage te helpen, is de boodschappenbox ontwikkeld. Een fijn hulpmiddel waarmee bewoners nu zélf de boodschappen voor de woning kunnen halen.

De boodschappenbox is gemaakt voor de bewoners van Swetterhage, ter ondersteuning bij het boodschappen doen. Communicatiedeskundige Janine Bos legt uit: “De boodschappenbox bestaat uit een boodschappenboekje (een fotomapje) en een aantal standaard foto’s van producten die beschikbaar zijn in het winkeltje van Swetterhage. Daarnaast bevat de box fiches die zijn te bevestigen met klittenband. De begeleider kan, eventueel samen met de bewoner, de foto’s in het mapje stoppen van de producten die moeten worden gekocht. Met de fiches kan worden aangegeven hoeveel stuks er van een product nodig zijn. Bewoners kunnen zo tijdens het boodschappen doen heel duidelijk zien wat zij moeten hebben.”
 

Zelfstandiger

Zodra het boodschappenboekje is klaargemaakt, kan de bewoner op pad naar de supermarkt op het terrein. Janine: “In deze supermarkt hangen dezelfde foto’s in het klein bij de producten, om alles nog duidelijker te maken. Sommige bewoners kunnen dankzij het boekje nu echt zelfstandig boodschappen doen. Anderen hebben nog wel wat begeleiding nodig in de supermarkt, maar kunnen veel beter hun weg vinden. En de medewerkers van de supermarkt, ook mensen met een beperking, kunnen dankzij de foto’s makkelijker helpen bij het zoeken naar producten. Zo is de boodschappenbox voor iedereen van waarde. Het bevordert voor alle bewoners de zelfstandigheid.”

Grote supermarkten

Niet alleen voor het supermarktje op Swetterhage is de boodschappenbox bruikbaar. Janine: “Ik kan mij voorstellen dat een boodschappenboekje ook kan worden ingezet bij een grote supermarkt als Jumbo of Hoogvliet. In zo’n geval kunnen foto’s worden gebruikt van de webwinkel.”

Pilot

De boodschappenbox is eerst op een kleine ‘testgroep’ uitgeprobeerd. Janine: “We merkten al snel dat de box aansloeg. Het is een duidelijk en eenvoudig communicatiemiddel voor bewoners. Ook is het in te zetten voor alle niveaus. Daarom hebben we na de evaluatie het project breder uitgerold. Nu hebben alle dagbestedingsgroepen en woningen op het terrein een boodschappenbox gekregen.”

Wensenfonds

De boodschappenbox was er niet gekomen zonder het Wensenfonds Swetterhage. Deze stichting heeft als doel activiteiten mogelijk te maken die voor de bewoners van Swetterhage de levensvreugde bevorderen. Janine: “Het is echt super dat het Wensenfonds de boodschappenbox heeft gefinancierd. We hebben de boodschappenbox binnen de eigen organisatie samengesteld en geproduceerd. Cliënten van dagactiviteitencentrum Westeinder (groep 8) hebben er heel hard aan gewerkt en alle foto’s gelamineerd en stickers geplakt. Door het allemaal zelf te doen, konden we de kosten in de hand houden. Maar alsnog hadden we de boodschappenbox zonder het Wensenfonds niet kunnen realiseren.”
 

Zoeterwoude

Aad_supermarkt1-klein.jpg Melk_brood_banaan-klein.jpg