Hans Spanjaardt is een bijzondere man. Hij bezoekt het activiteitencentrum De Spil in Zoetermeer en is sinds kort lid van de Centrale MedezeggenschapsRaad (CMR) voor cliënten. Onze collega Ernst Timmer spreekt Hans geregeld via de mail. Dit keer gaat het over de beperking van Hans.

Schrijftolk

Vanaf zijn geboorte is Hans bijziend. Geërfd van zijn vader. Hij kan wel gewoon buiten lopen zonder ergens tegenaan te botsen. Vanaf zijn 50ste levensjaar is ook zijn gehoor slechter geworden. 
Eind 2014 is hij geopereerd aan zijn hoofd. Sinds begin 2015 heeft hij een CI (Cocleair Implantaat). Helaas waren er complicaties waardoor hij er nauwelijks profijt van heeft Daarom maakt hij, wanneer nodig, gebruik van een schrijftolk. Die persoon typt op een laptop in vergrote letter wat er gezegd wordt. Zo kan hij het gesprek prima volgen.
 

Wordfeud

Hans en ik spelen zo nu en dan wordfeud. We houden allebei van taal en het is elke keer heel spannend. Meestal verslaat Hans mij, hij is heel goed in het leggen van lange woorden; ook kan hij slimme woorden leggen die niemand kent maar die toch worden goedgekeurd.
 

Dagindeling

Vorige week mailde hij: “Iedereen vindt verplicht thuiszitten maar niks. Ik ook.”
  
“Mijn dagindeling sinds de 3e week van maart:
Ik ben geabonneerd op het AD. Op elke maandag en donderdag probeer ik een cijfercode op te lossen in het AD. Ook hebben ze een redelijk grote woordzoeker bijna elke dag. Die ga ik afwerken.
1. Vandaag cijfercode oplossen.
2. Ontbijten.
3. Woordzoeker oplossen.
4. Verder lezen in MAGMA (boek).
5. Eerste bak koffie met wat lekkers.
6. Wassen en aankleden.
7. Tweede bak koffie.
8. Lunchen.
9. Een uurtje wandelen met mijn partner.
10. Twee partijtjes Yahtzee.
11. Weer MAGMA.
12. Avondeten.
13. Drie partijtjes scrabble met mijn partner Diana Beek.
14. Weer MAGMA.
15. Naar bed om 22.00 uur.”
 

Tegennatuurlijk

Hans geeft aan dat hij, net als iedereen, bijzonder beperkt is in zijn bewegingsvrijheid. "Normaal gesproken ben ik op dinsdag, woensdag en donderdag bij De Spil. Op vrijdag ga ik bij mij in de buurt 1 uurtje sporten. Dit valt nu allemaal weg. Ik heb, zoals je ziet, dingen gezocht om de dag goed door te komen. Het zijn op zich wel voor mij zinnige dingen. Het blijft tegennatuurlijk om 7 dagen per week thuis te zitten.”
 

Corona woordgrap

Hans is een bedenker van woordgrappen. In de trant van: de zoon van de oogarts voetbalt bij de pupillen. Of: de timmerlieden zagen elkaar. Ook over de coronacrisis heeft hij een woordgrap paraat:
  • De pyromaan die was besmet met het coronavirus heeft zijn vrouw aangestoken.
 

Over de auteur

Ernst-(1).jpgErnst Timmer is schrijver van literair proza. Jarenlang heeft hij als ambulant woonbegeleider voor de Gemiva-SVG Groep gewerkt, nu is hij webredacteur.

De komende weken onderzoekt hij voor de Gemiva-SVG Groep hoe in de organisatie omgegaan wordt met de ongemakken die het coronavirus veroorzaakt.


Het coronavirus en de maatregelen die de verspreiding ervan moeten tegengaan worden overal in onze organisatie beleefd. Maar overal is het anders. Er is verdriet en pijn, maar er zijn ook mooie oplossingen om het leed te verzachten. 

Ernst wil de veerkracht laten zien van de cliënten en medewerkers. Hij praat met hen over hun coronaleven en –werk. In korte stukjes vertel hij wat hij in telefoongesprekken te horen krijgt.

 

Gerelateerde Projecten: