In de zomer van 2020 zijn uitstapjes en vakanties niet meer vanzelfsprekend. Ook voor de cliënten van de Gemiva-SVG groep zal dit lastig zijn. Om even te kunnen ontsnappen aan de echte realiteit bestaat er nu een VR-Bril. De letters VR staan voor virtuele realiteit. Je zit als het ware in een andere wereld terwijl je gewoon thuis op de bank zit. Je zet de bril op en ineens ben je bijvoorbeeld in Barcelona.

Naar de Efteling

Op een woonlocatie in Sliedrecht mochten medewerkers en cliënten een keer kennis maken met deze innovatie. Petra Horsten, van Gemiva Zorginnovatie, had onder andere de VR-Bril meegenomen om te kijken of dit voor cliënten een uitkomst kan zijn. Christa van Driel (persoonlijk begeleidster), vertelde dat ze met de bril zogenaamd in de Efteling zat, maar ervaarde hetzelfde gevoel in de virtuele achtbaan als in een echte. "Ik werd zelfs een beetje misselijk, zo levensecht was het", vertelde Christa.
 
Een speciaal programma kan eraan gekoppeld worden. Voor een aantal cliënten zal zo’n programma handig zijn als je rekening moet houden met een bepaald denkniveau. Bij sommige VR-brillen kan je met een Android telefoon en de YouTube-app je virtuele wereld kiezen.

Even in een andere wereld

Eén van de bewoners van de woonlocatie, Hanneke, vond het ook een geweldige ervaring. Ze zag een verhaal over een jarige egel. Je hoorde niet alleen het verhaal, maar je zat er echt in. Ze vond deze bril haast leuker dan om bijvoorbeeld echt naar een attractiepark te gaan.
 

Computerinteresse

Christa voegde er nog aan toe dat interesse in computers wel meetelt. Zoiets nieuws is uiteraard spannend. Hanneke heeft ook een tablet voor spelletjes en vindt computers en andere digitale spullen ook reuze interessant. Hanneke raadt de bril zeker aan. Ze vroeg zich af hoeveel het kost om ervoor te sparen.
 
Naast dat het leuk is om even in een andere wereld te zijn, is het ook een handig hulpmiddel voor cliënten die niet op reis kunnen. Zo hebben ze toch een beetje een vakantiegevoel in deze tijden.

Bij de Gemiva-SVG Groep hebben ze een Occulus GO VR-bril, met 32 GB harde schijf. Deze bril kost ongeveer € 219,-. Clienten kunnen via het team van Gemiva Zorginnovatie contact opnemen om de bril uit te proberen.
 

Over de auteur

Martine.jpgMartine van Deventer werkt als gastvrouw op locatie Swetterhage en maakt vlogs over de verschillende locaties van de Gemiva-SVG Groep.

Daarnaast schrijft ze voor de projectgroep Gemiva Zorginnovatie over allerlei innovaties binnen de Gemiva-SVG Groep.

Martine geeft als ervaringsdeskundige voorlichting over autisme en ADHD.