“Ik herken het van de vacuümpomp bij de bevalling tot het langs elkaar heen praten. Je wordt niet altijd gelijk begrepen en je wordt soms weggestuurd met een kluitje in het riet.”

We zijn in theater De Willem in Papendrecht, waar theatermakers Pieter Tiddens en Marike van Weelden op 30 oktober de voorstelling Lastige Ouders speelden. In de zaal ruim tweehonderd ouders, broers, zussen en medewerkers uit de regio Drechtsteden. Zij keken naar deze indringende voorstelling over hoe het is om met een kind te leven dat altijd zorg nodig heeft. Wat dat met jezelf doet, met je relatie en je gezin. Hoe het is om 197 keer je verhaal te moeten vertellen aan artsen en een enorme rij andere hulpverleners. En om te gaan met onbegrip van professionals of de buitenwereld.
 
Herkenning
Voor de Gemiva-medewerkers is de voorstelling een manier om te voelen en in te leven in de ouders en verwanten met wie zij samenwerken in de ondersteuning van hun kind, broer of zus. Voor de aanwezige familieleden is het een theaterstuk vol herkenning en erkenning. Dat blijkt tijdens de nabespreking met de zaal, die bij de voorstelling hoort. “Voor ons werden de zorgen niet kleiner toen ons kind uit huis ging”, vertelt een vader. Een moeder: “Het is belangrijk dat je als ouder mondig bent. Wij misten een ‘schoolplein’, een plek waar we andere ouders konden ontmoeten. Dat hebben we bespreekbaar gemaakt en nu hebben we al een jaar een oudergroep. Hoe mooi kan je mond open trekken zijn.”
 
Napraten
Na de voorstelling gaat de nabespreking verder in de theaterfoyer. Bezoekers delen hun ervaringen.  De gesprekken zijn geanimeerd. Dat valt ook de uitbater van het theater op: “Dat bezoekers zo lang blijven, dat maak ik niet vaak mee.”
 
Theatermakers
Lastige Ouders wordt gespeeld door actrice Marike van Weelden en theatermaker Pieter Tiddens. Als moeder van een verstandelijk gehandicapt kind is Marike ervaringsdeskundige. Gebaseerd op haar dagboeken schreef zij de voorstelling Lastige Ouders. Kijk voor meer informatie op https://www.krachtvanbeleving.nl/voorstellingen/lastige-ouders

foto: Joke Schot