In de week van 2 tot 10 oktober organiseert AfasieNet voor de derde keer “De Week van de Afasie”. Ambassadeur van De Week van de Afasie is Prof. Dr. Erik Scherder. Tijdens deze week organiseren mensen met afasie, naasten en professionals door het hele land activiteiten om afasie op lokaal en regionaal niveau bekendheid te geven.

Dit doen zij particulier of samen met het afasiecentrum, revalidatiecentrum of een andere instelling waar zij bij betrokken zijn.

Ieder jaar krijgen zo’n 130.000 Nederlanders te maken met hersenletsel. Een relatief onbekend gevolg van hersenletsel is de taalstoornis afasie. Van de ene op de andere dag kunnen mensen, jong of oud, niet meer vrij beschikken over hun taalvermogen. Jezelf uiten en contact maken met je omgeving is een grote uitdaging als je je woorden kwijt bent of anderen niet meer goed begrijpt. Afasie leidt tot grote communicatieproblemen tussen mensen. Met de Week van de Afasie wil AfasieNet meer bekendheid geven aan afasie. 
Als je afasie hebt helpt het namelijk enorm als medemensen weten waaróm je niet uit je woorden kunt komen, hoe zij kunnen helpen en vooral: dat ze er niet vreemd van op kijken maar de tijd nemen om samen in gesprek te blijven.

Ervaringsverhaal

Marten Boetzer was 29 jaar toen hij op het voetbalveld niet lekker werd en een dag later een herseninfarct kreeg. Er volgt een lang revalidatietraject met intensieve therapie bij revalidatiecentrum Basalt in Leiden. Vanuit Basalt wordt Marten verwezen naar het Afasiecentrum Leiderdorp e.o.
Inge Smeele is afasietherapeut/ logopedist bij Gemiva-SVG Groep en onder andere werkzaam bij het Afasiecentrum.
Marten en Inge vertellen over hun ervaringen. Lees hun verhaal!
 

Centrale diensten

Leiden en Leiderdorp

Haaglanden en Bollenstreek