Vlakbij het dorpje Mijnsheerenland, onder de rook van Rotterdam ten zuiden van de Oude Maas ligt recreatieoord Binnenmaas, een speeltuin en attractiepark voor het hele gezin. Je kunt er moeiteloos een dagje doorbrengen, kinderfeestjes houden of een evenement organiseren. Het heeft een speeltuin, een zwembad en een kinderboerderij.

Vermaak voor het hele gezin betekent werk voor de cliënten van Werkploeg Buitenmaas, een locatie die onderdeel is van de dagbesteding Hoeksche Waard van de Gemiva-SVG Groep. Al vanaf 2005 wordt het terrein van Binnenmaas grotendeels onderhouden door in totaal veertien cliënten. Zij worden bij hun werkzaamheden begeleid door Paul Budde en Michel Vigelius.

Nieuw gebouw

Ik spreek met begeleider Michel Vigelius op een moment dat er een nieuwe mijlpaal in zicht is voor de cliënten van de werkploeg. Nu vinden hun werkzaamheden plaats vanuit een serie aan elkaar geschakelde bouwketen, maar onlangs heeft de eigenaar van Binnenmaas aangekondigd een mooi nieuw houten gebouw neer te zetten met meer voorzieningen zoals een schuur, een overdekte fietsenstalling en sanitair. De eerste paal wordt deze maand geslagen en begin volgend jaar zal het gereed zijn.
 
“Binnenmaas was eerst van de gemeente,” legt Michel uit. “Maar enkele jaren geleden is het geprivatiseerd. Het is nu eigendom van Bres Accommodaties. Een organisatie die maatschappelijk vastgoed beheert en onderhoud. Die betrokkenheid heeft onze cliënten geen slecht gedaan. Ze hebben een mooie presentatie gekregen over het nieuwe gebouw en dat heeft voor veel enthousiasme gezorgd.”

Houtsnipperpaden, rondslingerend gereedschap en gebladerte

Wat doet de Werkploeg Buitenmaas zoal? Het is belangrijk op zo’n recreatieterrein dat het er netjes bijligt. Het gras moet tijdig worden gemaaid en in de herfst moeten de vallende blaadjes bijeengeharkt worden. Bomen en struiken moeten gesnoeid, het hout daarvan wordt gekloofd en krijgt een nieuwe bestemming in de vorm van houtsnipperpaden.
“Hiervoor krijgen we regelmatig complimenten van bezoekers,” zegt Michel. “Als er dan weer verse houtsnippers op die paden liggen valt dat wel op.”
 
Wat niet op mag vallen: rondslingerend gereedschap.
“Dat is een aandachtspuntje. In het hoogseizoen kan het druk zijn. Dan is het hinderlijk als bezoekers hier last van hebben. Als het wat rustiger is in het najaar maakt dat niet meer zoveel uit.”
 
Ook bij het onderhoud van het zwembad kan Bres Accomodaties de Werkploeg goed gebruiken. Michel:
“Vooral in de winter is het belangrijk dat er geen bladeren in het zwembad achterblijven. In en rond het zwembad moet er veel aangeveegd en opgeruimd worden.”

Goede ideeën van Bres Accomodaties

De Werkploeg werkt samen met vier medewerkers van Bres Accomodaties.
“Die samenwerking is heel speciaal,” meent Michel. “Deze mannen kennen de cliënten goed en kijken net een tikkie anders naar het werk dan Paul en ik dat doen. Ze brengen ons op goede ideeën, waar we zelf nog niet een twee drie aan zouden denken. Heel mooi vind ik dat!”
 
Wat vinden de cliënten van de Werkploeg zelf het leuke aan hun dagbesteding?
“Nou, de brandweer oefent regelmatig op dit terrein en betrekt daar ook onze cliënten bij. Dat vinden ze machtig mooi. En bij evenementen mogen ze weleens bij de parkeerplaats helpen met een walkietalkie. En sjoelkampioen Paul verzint altijd wel een mooi spel als we noodgedwongen binnen moeten zitten. Het raden van landen op de wereldkaart bijvoorbeeld of de verjaardag van bekende mensen. Genoeg te beleven hier!”
 

Over de auteur

Ernst-Timmer.jpg
Ernst Timmer is schrijver van literair proza. Jarenlang heeft hij als ambulant woonbegeleider voor de Gemiva-SVG Groep gewerkt, nu is hij webredacteur.


Ernst wil de veerkracht laten zien van de cliënten en medewerkers. Hij praat met hen over hun leven en werk. In korte stukjes vertel hij wat hij in telefoongesprekken te horen krijgt.