De Gemiva-SVG Groep heeft sinds januari 2021 een nieuwe locatie aan de Bernhardhof in Gouda. Daar hebben twintig mensen werk of dagbesteding met ondersteuning op maat. Woensdag 16 februari bracht wethouder Corine Dijkstra (o.a. maatschappelijke ondersteuning) er een werkbezoek. “De manier waarop verbinding wordt gemaakt met de wijk is uniek. Dit is echt win-win”

De afspraak voor het werkbezoek kwam tot stand door een initiatief van cliënt Simon de Kok. Hij werkt op één van de drie afdelingen van Bernhardhof: Actief in de wijk. Daar doen cliënten dienstverlenend werk voor de wijk Korte Akkeren. Ze maken pleintjes schoon, doen boodschappen voor bewoners en ondersteunen de activiteiten in de Huiskamer van de wijk. Simon: “Dat werk deden we tot december in de Jan Ligthartschool. Daarna pakten we het over op Bernhardhof. Nu hebben we een goede keuken en kunnen we ook koken voor de mensen in de wijk.
Ik ben heel blij dat we in zo’n mooie nieuwe locatie werken. Daarom stuurde ik de burgemeester van Gouda een brief. Ik vroeg hem of hij de locatie officieel wil komen openen. De burgemeester heeft mijn brief aan de wethouder gegeven. Door corona kunnen we nu even geen feestjes geven, dus die officiële opening moet nog even wachten. We vonden het heel leuk dat de wethouder vandaag al is komen kennismaken. Ik heb haar rondgeleid. Ik vond het bijzonder dat ze tijd voor ons heeft vrijgemaakt.”
 

Korte lijntjes

Kelly de Wit, coördinator van de Huiskamer van de Wijk licht samen met Simon de werkzaamheden toe. “We hebben al veel contacten in de wijk. Er zijn korte lijntjes met het sociaal team en organisaties zoals Gouda Bruist. Dat levert leuk werk voor cliënten op en mooie acties voor de wijk. Ook met de bewoners van de appartementen boven de dagbestedingslocatie komen initiatieven van de grond. Zij melden zich als vrijwilliger om samen met cliënten op te trekken bij verschillende werkzaamheden of zij komen met ideeën voor de buurt.”
 

Verbinding

Wethouder Corine Dijkstra was samen met collega wethouder Rogier Tetteroo vanuit de gemeente betrokken bij de voorbereidingen van Bernhardhof. “Wat mooi om met eigen ogen te zien hoe de drie afdelingen van Bernhardhof nu draaien. De officiële opening is uitgesteld vanwege corona, maar dankzij de persoonlijke rondleiding van Simon kreeg ik vandaag toch al een goed beeld van het werk dat zij doen. De manier waarop verbinding wordt gemaakt met de wijk is uniek. Dit is echt win-win.”
 

Hartig & Zoet

Naast Actief in de wijk heeft de nieuwe locatie een professionele en ambachtelijke bakkerij: Hartig & Zoet. Daar kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in een zo normaal mogelijke werkomgeving het bakkersvak leren en werkervaring opdoen.
Verder huisvest de locatie een afdeling waar ouderen met een beperking hun dagbesteding hebben. Voor hen is het belangrijk dat er een goede balans is tussen activiteit en rust. Begeleiders hebben aandacht voor het behouden van vaardigheden, meedoen in de samenleving en betrokken zijn bij het hier en nu.
 

Ruimte

Op dit moment hebben rond de twintig mensen hun werk of dagbesteding op Bernhardhof. Er is ruimte voor meer cliënten. Belangstellenden kunnen contact opnemen met de afdeling Zorgbemiddeling van de Gemiva-SVG Groep via zorgbemiddeling@gemiva-svg.nl  of  088 205 24 00.
 

Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen, Zuidplas