Je hebt niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Wat betekent dat voor jou? Margriet van der Meij, begeleider van onder andere mensen met NAH, stelde de vraag aan mensen met NAH en tekende de verhalen op. Wekelijks verschenen de verhalen, de tekeningen in de Katwijksche Post. Het bleek een succes. Zodanig dat er inmiddels een boekje met verhalen van mensen met NAH is gedrukt: Hoofdbrekens. Wethouder van Helden van Samenleving, Werk en Financiën nam op donderdag 14 oktober het eerste exemplaar van Hoofdbrekens in ontvangst.

“Wat me raakte was dat mensen met NAH aanlopen tegen veel onbegrip vanuit de (directe) omgeving”, vertelt Margriet. “Daar wilde ik iets aan doen.” Hoofdbrekens is een serie korte verhalen over mensen die ergens in hun leven hersenletsel hebben opgelopen en nu met de blijvende gevolgen moeten (leren) leven. De verhalen in het boekje zijn zeer divers en geven daarmee heel goed weer hoe verschillend de gevolgen van hersenletsel kunnen zijn. “Ik hoop dat het lezen van de verhalen in dit boekje nieuwe inzichten geeft, of misschien wat steun, troost of erkenning. Ook hoop ik dat het professionals en naasten helpt bij het leren herkennen van de gevolgen van hersenletsel, zodat meer mensen de juiste vorm van hulp krijgen”, zegt gedragskundige Merel van Zoelen.

 

NAH: niet-aangeboren hersenletsel

Jaarlijks krijgen zo’n 140.000 mensen te maken met een vorm van hersenletsel. Iemand met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) ondervindt een breuk in zijn levenslijn als gevolg van schade aan de hersenen. De beperkingen die door het hersenletsel zijn ontstaan zorgen voor een duidelijk verschil: er was een leven vóór het hersenletsel en er is nu het leven ná het letsel. Veel van de gevolgen van hersenletsel zijn onzichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan geheugenproblemen, vermoeidheidsklachten of een veranderd karakter. Dat zie je niet aan de buitenkant. Het komt daarom ook nog te vaak voor dat mensen klachten hebben, zonder dat herkend wordt dat dat door het hersenletsel komt.

     
Interesse in het boekje? Stuur een mail naar Olga Werkhoven (olga.werkhoven@gemiva-svg.nl).