Op 14 december kondigde premier Rutte aan dat Nederland in ieder geval tot en met 19 januari in een strengere lockdown gaat. Anders dan in het voorjaar gaan onze zorg en ondersteuning wel zo veel mogelijk door. We blijven werken zoals we de afgelopen maanden deden.

“De overheid vindt het belangrijk dat de zorg zo veel mogelijk voortgezet wordt”, aldus Gerard Gerding van de Raad van Bestuur. “Onze dagbestedingslocaties voor kinderen en volwassenen (inclusief het vervoer) en logeerhuizen blijven open. De kinderen die onze kinderdagcentra bezoeken, kunnen terecht bij de buitenschoolse opvang en naschoolse opvang. Ook de ambulante dienst werkt zoals dat in de afgelopen periode ging. Behandelaren, zoals fysiotherapeuten, kunnen hun werk blijven doen. En bezoek in en vanuit woonlocaties blijft mogelijk. Dat kan alleen niet wanneer de locatie in quarantaine is door een uitbraak van het coronavirus.
Een wijziging op de bestaande maatregelen is dat we geen zaterdagopvang bieden. Ook sluiten we onze winkels en kinderboerderijen voor het publiek.”

Zo veilig mogelijk

Hij vervolgt: “We willen dat de zorg en ondersteuning zo veilig mogelijk verloopt. Voor cliënten en voor medewerkers. Daarom is en blijft het belangrijk dat iedereen de algemene maatregelen blijft volgen. Onze medewerkers blijven een medisch mondkapje dragen bij zorg binnen de 1,5 meter, als extra preventieve maatregel.”

Vaccinatie

Volgens de regering krijgen in januari 2021 de eerste mensen het coronavaccin. Cliënten en medewerkers in de gehandicaptenzorg horen bij de groepen die als eerste aan de beurt zijn.
Gerard Gerding: “Wij vinden het belangrijk dat cliënten en medewerkers straks goed kunnen nadenken over vaccinatie. Daar is goede en begrijpelijke informatie bij nodig. En gesprekken met mensen om je heen en misschien een behandelend arts.
Op dit moment werkt de overheid aan die informatie. Zodra deze informatie er is, zullen we die verspreiden. Dat zal op zijn vroegst begin januari zijn.”