• Kinderen van twee Gemiva-locaties genieten in juli van een optreden van de CliniClowns.  Lionsclub Gouda-Bloemendaal maakte het mogelijk dat de clowns optreden voor de kinderen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand. Dat gebeurde op 16 en 23 juli in kinderdagcentrum Bloemendaal in Gouda. Op 30 juli staat nog een optreden gepland in woonlocatie en logeerhuis Atalanta in Moordrecht. 

 • In de zomer van 2020 zijn uitstapjes en vakanties niet meer vanzelfsprekend. Ook voor de cliënten van de Gemiva-SVG groep zal dit lastig zijn. Om even te kunnen ontsnappen aan de echte realiteit bestaat er nu een VR-Bril. De letters VR staan voor virtuele realiteit. Je zit als het ware in een andere wereld terwijl je gewoon thuis op de bank zit. Je zet de bril op en ineens ben je bijvoorbeeld in Barcelona.

 • Gemiva-SVG Groep heeft op 9 juli een samenwerkingsovereenkomst gesloten met zes collega-organisaties. Samen regelen zij straks de verplichte inzet van externe deskundigen bij onvrijwillige zorg. Ipse de Bruggen nam het initiatief tot de krachtenbundeling. Daarnaast participeren ASVZ, Middin, Philadelphia, Raamwerk en ’s Heeren Loo (regio’s Zuidwest-Nederland, Noordwijk en Zuid-Holland- Noord). De inzet van een externe deskundige is verplicht bij onvrijwillige zorg die langer dan zes maanden duurt.

 • “Het is doodzonde dat ze op Swetterhage wonen!” Het is even schrikken als Sander Bonte deze hartenkreet uit. In het gesprek dat hieraan voorafging vertelde hij hoe mooi hij het vindt om te werken met cliënten die zich normaal voelen, maar die toch steeds aanlopen tegen de grenzen van hun autonomie. Het zijn de zogeheten LVB’ers, de mensen met een lichte verstandelijke beperking die deze grenzen elke dag ervaren. “Het is de kunst om hen te helpen zich een volwaardig burger te voelen,” meent Sander.

 • Bij de Gemiva-SVG Groep gelden per 1 juli 2020 geen centrale beperkingen meer voor bezoek in en vanuit woonlocaties en het uit logeren gaan van bewoners. Medewerkers op de locatie maken individuele afspraken met de cliënt en/of zijn vertegenwoordigers. Daarbij houden we rekening met de mogelijkheden van de locatie om bezoek in goede banen te leiden.

 • Sinds de uitbraak van corona zien we ze steeds vaker verschijnen in het straatbeeld: de mondkapjes. Reden genoeg voor Caroline van Weerlee om binnen naaiatelier ZIP te starten met het maken van mondkapjes.

 • Op 21 juni 2020 is onze oud collega Marten Vegter overleden.

 • Nieuws

  Robotkat Tommy

  Een dier kan veel betekenen voor een mens. Helaas is niet iedere omgeving geschikt om een hond of een kat in huis te hebben. Op veel woonlocaties van de Gemiva –SVG groep is een huisdier namelijk niet toegestaan.

 • Met pijn in het hart heeft de Raad van Bestuur besloten om te stoppen met de ontwikkeling van het Hundertwasser-dagbestedingscentrum op het Swetterhageterrein in Zoeterwoude. Gerard Gerding: “Het is een droom waarvan nu duidelijk is dat die - ondanks de enorme en hartverwarmende inzet van velen - financieel niet te verwezenlijken valt. Dan is er, hoe moeilijk ook, maar één verantwoorde beslissing mogelijk: stoppen.”

 • Hersenz is een behandeling voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (nah) die niet meer in aanmerking komen voor revalidatie. Met deze behandeling leren cliënten (en hun naasten) om te gaan met de ingrijpende veranderingen in hun leven.

 • Nieuws

  Chef-begeleider Damaru

  Om een goede horeca te kunnen draaien heb je een goede chef-kok nodig. Iemand die weet hoe je producten omtovert tot een mooi gerecht. Een chef die gewend is om voor 40 gasten te koken en een chef die niet raar staat te kijken van een cateringaanvraag voor 200 gasten. Binnen de Gemiva-SVG Groep moet een chef het ook leuk vinden om mensen met een beperking aan te sturen.

 • De nieuwsbrief van de Gemiva-SVG Groep voor cliënten en verwanten is weer verschenen.

 • In Lekkerkerk staat boerderij de Elsenhoeve. Hier wonen tien cliënten van de Gemiva-SVG Groep. Daarnaast is de Elsenhoeve ook een locatie waar we dagbesteding bieden aan cliënten die van het landleven houden: dieren verzorgen, werken in de tuin of met de tractor het land op. Binnen in het prachtige gebouw is ook een ruimte voor andere activiteiten, ambachtelijk en creatief, zoals op veel van onze activiteitencentra. 

 • Vrijwilligerswerk is omgaan met afstand, heb ik weleens horen zeggen. Degene die dat zei doelde op de relatie die je als vrijwilliger met cliënten opbouwt. Welke afstand bewaar je in die relatie? Is er sprake van vriendschap, van nabuurschap of heb je een meer praktische relatie? Niets is verkeerd, maar wie als vrijwilliger de juiste, passende afstand weet te kiezen zal het meeste plezier beleven en ook het meeste plezier schenken aan de cliënt.

 • Het kabinet kondigde op 19 mei versoepelingen aan van de coronamaatregelen. Tegelijkertijd is er ook een routekaart voor de gehandicaptenzorg opgesteld. Die is gericht op wat wél kan in coronatijd, de versoepeling van de bezoekregeling en het weer opstarten van de dagbesteding. Hoe ver is de Gemiva-SVG Groep?

 • Op maandag 11 mei zijn niet alleen de basisscholen, maar ook de kinderdagcentra (KDC’s) van de Gemiva-SVG Groep weer voorzichtig opengegaan. We spraken een aantal collega's over de eerste bevindingen met deze openstelling. Blijheid en spanning wisselden elkaar af.

 • Inmiddels is het alweer een stuk rustiger op de Hendrikshoeve in Numansdorp. In maart kregen twee cliënten het coronavirus. Zes andere cliënten werden ziek en verdacht van besmetting met het coronavirus. Bij locatiemanager Brenda van Zeeland sloeg de schrik om het hart. Collega Ernst Timmer sprak haar over deze spannende tijd.

 • Onze ambulante medewerkers proberen hun cliënten zoveel mogelijk op afstand te begeleiden. Maar hoe werkt dat wanneer je in een gezin werkzaam bent? Sandra van der Lans werkt bij de Ambulante Dienst Jeugd Haaglanden. Haar werk is ingrijpend veranderd door de coronamaatregelen. Onze collega Ernst Timmer spreekt Sandra over haar werk.

 • Nieuws

  Handenwaslied

  Tijdens de coronacrisis is handen wassen extra belangrijk.

 • Nieuws

  Taalkunstenaar zit thuis

  Hans Spanjaardt is een bijzondere man. Hij bezoekt het activiteitencentrum De Spil in Zoetermeer en is sinds kort lid van de Centrale MedezeggenschapsRaad (CMR) voor cliënten. Onze collega Ernst Timmer spreekt Hans geregeld via de mail. Dit keer gaat het over de beperking van Hans.