ZORA is de Zorgrobot van de Gemiva-SVG Groep. ZORA staat voor Zorg Ouderen Revalidatie en Animatie. Ze wordt binnen onze doelgroep vooral ingezet bij sportactiviteiten en ter animatie. Maar ook spelletjes zijn mogelijk en ondersteuning bij oefeningen voor de zelfredzaamheid.

Wie is ZORA?

De eerste kleine (humanoïde) mensachtige robot. ZORA staat voor Zorg Ouderen Revalidatie en Animatie, en is ontwikkeld door ZoraBots.
 
Ze is een assisterende robot van 57 cm en is ontworpen voor de sociale interactie met mensen. Ze kan meekijken, meeluisteren, gesprekken voeren (door tekst in te voeren via een tablet/laptop), voorlezen, een knuffel geven, spelletjes spelen en ze kan bewegen. Ook kan ze dansen op muziek.

Wat kan ZORA?

ZORA kan een bijdrage leveren aan deze activiteiten:
  • Beweegactiviteiten (activering),
  • Ervaar activiteiten (animeren, afleiden),
  • Sociale activiteiten (communiceren, reacties uitlokken, voorkomen van eenzaamheid),
  • Cognitieve activiteiten, Reminiscentie (bewust ophalen van herinneringen bij mensen met dementie).

ZORA bij de Gemiva-SVG Groep

Vanaf december 2017 wordt ZORA ingezet op onze locatie leer- en werkomgeving de Ervaring. Wij onderzoeken hier de inzetbaarheid en welk effect ZORA heeft op de cliënten en de werkzaamheden/taken van de begeleiders.
 
Binnen de Gemiva-SVG Groep is er een projectgroep ZORA gevormd. Daarnaast zijn er begeleiders die een ZORA basistraining hebben gevolgd.
 
ZORA heeft haar eigen youtubekanaal. Op dit kanaal laat ze zien wat ze allemaal kan. Ben je ook benieuwd? Hieronder vind je alvast een van de vele filmpjes van ZORA, kijk voor meer filmpjes op haar youtubekanaal: