Om goed te kunnen onderzoeken of voedingssupplementen helpen bij het verminderen van agressie, worden de deelnemers in twee groepen verdeeld.

De ene helft van de deelnemers neemt 16 weken dagelijks capsules met vitamines, mineralen en omega-3 vetzuren. De andere helft krijgt 16 weken placebocapsules. Voor het slagen van het onderzoek wordt pas achteraf bekend wie de vitaminecapsules heeft gekregen en wie de placebocapsules. De begeleider noteert elke dag of de deelnemer agressie heeft getoond. Zo kunnen de onderzoekers aan het eind van de periode concluderen of inname van de voedingssupplementen effectief is tegen agressief gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking. Vervelende bijwerkingen worden niet verwacht en de veiligheid van de deelnemers wordt tijdens het onderzoek goed in de gaten gehouden. Zonder opgave van reden kunnen deelnemers hun medewerking aan het onderzoek op elk moment stopzetten.

Voordelen

Indien het onderzoek effectief blijkt, heeft dit als voordeel dat deelnemers beter in hun vel zitten en minder agressief gedrag vertonen. De voedingssupplementen worden tijdens het onderzoek 16 weken lang gratis verstrekt. De capsules van Bonusan zijn van hoogwaardige kwaliteit en zonder recept verkrijgbaar. Ze bevatten veilige hoeveelheden vitamines, mineralen en omega-3 vetzuren die passen binnen een gezonde voeding. Om het onderzoek eerlijk te laten verlopen krijgt de placebogroep achteraf alsnog gratis de echte voedingssupplementen voor 16 weken.

Wie voert dit onderzoek uit?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Psychiatrie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het is gefinancierd door het Innovatiefonds van de samenwerkende zorgverzekeraars, het LUMC en de Gemiva-SVG Groep.