Een Leer & werkomgeving biedt mensen met een beperking de kans om hun talenten te ontdekken en te ontplooien. Ook het opdoen van ervaringen staat centraal. De eerste Leer & werkomgeving ging in 2011 van start in Voorschoten. De ervaringen zijn zodanig positief dat intussen op meerdere plaatsen soortgelijke initiatieven zijn gestart. Onze samenwerkingspartners zijn hogescholen, gemeenten, lokale bedrijven, andere zorgaanbieders, familie (mantelzorgers), praktijkopleiders, buurtbewoners, vrijwilligers, activiteitencentra en andere locaties en afdelingen van Gemiva.

Eigen kracht

Jongeren met een beperking maken vaak rond hun achttiende levensjaar de overstap van een school of kinderdagcentrum naar een vorm van dagbesteding voor volwassenen. Een paar jaar geleden bleek dat er behoefte was aan een variant op het bestaande aanbod voor die dagbesteding. Jongeren willen graag leren van en met leeftijdsgenoten en willen zich verder ontwikkelen. Ze zijn op hun 18e niet klaar, dan begint het pas. Dit geldt voor een grote groep jongeren met een beperking. 
Bovendien is het goed dat zij participeren in de samenleving. Het idee voor een Leer & werkomgeving werd binnen een mum van tijd gerealiseerd.

Gevarieerd programma

Iedere deelnemer krijgt bij binnenkomst een ‘talentenschouw'. Hiermee brengen wij in kaart waar de talenten en interesses liggen van de desbetreffende deelnemer. Daarna werken we samen met de deelnemer een plan uit om deze talenten verder te ontplooien. In sommige gevallen kan een gerichte scholing hieraan bijdragen, maar ook het opdoen van praktische ervaringen is waardevol.
Alles is gericht op de individuele interesses en mogelijkheden van de deelnemers.

Interessant

De Leer & werkomgeving is interessant omdat:
  • jongeren tot een gerichte keuze komen voor passend werk in de toekomst; deze keuze maken ze op basis van hun eigen interesse, talenten en vaardigheden;
  • Jongeren maken gebruik van een professioneel en een niet-professioneel netwerk;
  • Het mogelijk blijft om in een veranderde tijd kwalitatief goede ondersteuning te bieden.

Vlog

In onderstaande vlog laat Manon jullie zien hoe het is om te werken bij een leer- en werkomgeving.

Bij jou in de buurt

Gemiva heeft meer dan 200 locaties in Zuid-Holland. Dikke kans dat er dus ook bij jou in de buurt een locatie zit. Ontdek het via de locatiekaart.

Iets voor jou?

Ben je enthousiast geworden en wil je bij ons werken of stagelopen bij een leer- en werkomgeving? Kijk dan snel bij onze vacatures en solliciteer direct. Of stuur een open sollicitatie. Wil je eerst meer weten over jouw (stage)mogelijkheden bij de Gemiva? Neem dan contact op via ons contactformulier.