“Het mooiste aan mijn stage vind ik toch wel de vertrouwensband die je met cliënten opbouwt. Dit blijft speciaal, vooral als je weet dat sommigen het echt lastig vinden om nieuwe mensen te leren kennen.”

Venice Guijt (22) zit in het laatste jaar van haar mbo-opleiding en loopt inmiddels voor de tweede keer stage op activiteitencentrum Gading in Leiderdorp. 

Variatie 
“Op Gading kun je met verschillende doelgroepen werken. Hier komen mensen met een lichamelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Maar ook mensen met autisme, een chronische ziekte als Parkinson of een psychiatrische of verstandelijke beperking. Bovendien kunnen cliënten hier veel verschillende activiteiten doen. Een gevarieerde stageplek dus. 

Het is heel interessant om hier het vak te leren. Iedere cliënt moet je weer anders benaderen. In het begin vond ik dat lastig. Nu gaat het steeds makkelijker. Ik zie sneller hoe ik met cliënten moet omgaan en wat hun persoonlijke voorkeur is.”

Goede band 
“Sinds dit jaar ben ik ook persoonlijk begeleider van een paar cliënten. Eén van hen is Jennifer, een jonge vrouw die alleen communiceert in klanken. Inmiddels kennen wij elkaar wat langer en begrijpen we elkaar goed. Collega’s zeggen dat zij het mooi vinden om te zien hoe Jennifer en ik met elkaar communiceren en dat we zo’n goede band hebben.”

Vertrouwen
“Als stagiaires van Gading krijgen we de kans om een nieuw project op te zetten: dagbesteding thuis voor mensen die in een Gemiva-woonlocatie in Leiderdorp wonen. Tijdens corona bleek dit voor sommige mensen heel goed te werken, zeker voor mensen die nu niet naar Gading komen. We hebben de wensen en behoeften van de cliënten geïnventariseerd. We zijn nu aan het puzzelen op wat we wanneer kunnen aanbieden. Dit is echt een klus voor de stagiaires. Het geeft ons ruimte voor zelfstandigheid en het laat zien dat ze vertrouwen in je hebben.”

Goed woordje 
“Of ik na mijn stage bij Gemiva blijf werken? Ik hoop het. Er werken hier onwijs leuke collega’s en met de cliënten heb ik een goede band. Als we het hebben over het einde mijn stage, zeggen sommige cliënten: ‘Je moet blijven, ik doe een goed woordje voor je.’ Mooi toch?”