Evert is techniekvrijwilliger op Swetterhage.

Evert: "Ik doe regelmatig vrijwilligerswerk op Swetterhage. Vaak maak ik filmpjes voor speciale gelegenheden, maar ik help ook mee bij de organisatie van evenementen of ik regel de techniek. Het werkt dus twee kanten op. Ik kan mij nuttig maken met mijn hobby en anderen hebben er plezier van!"

Waarom?

Evert: "Waarom ik vrijwilliger ben? Ik was eigenlijk nog maar net met pensioen toen ik aan een buurman vertelde dat het niet mijn bedoeling was om nu 'nutteloos' thuis te blijven zitten. Ik zou het liefst iets met mijn hobby willen doen: filmen. Mijn buurman bracht mij in contact met zijn dochter die bij Gemiva werkt. Zij zocht toevallig iemand die een filmpje kon maken. De link was snel gelegd. Ik werd benaderd voor een filmpje bij een speciaal evenement. En zoals dat vaker gaat: van het een kwam het ander."

Evert.JPG

Ze zijn hoe ze zijn en dat is heel puur!

De ondernemende Evert Kruidhof vertelt over zijn vrijwilligerswerk bij Swetterhage in Zoeterwoude: “Iedere keer dat we weer van Swetterhage naar huis fietsen, ga ik met een blij en vrolijk gevoel weg. Echt voldaan. Dat had ik nooit verwacht, maar het is een verrijking van je leven.” Evert is sinds 5 jaar actief als vrijwilliger bij Gemiva, locatie Swetterhage in Zoeterwoude. Op deze locatie wonen, werken en recreëren ruim 300 mensen met een verstandelijke beperking. Hij fiets altijd samen met zijn vrouw Marieke, ook vrijwilliger bij de organisatie, naar Swetterhage. De coronacrisis onderbreekt het even.

Een switch van taken in coronatijd

Normaal gesproken doet Evert allerlei verschillende dingen bij Swetterhage; van het organiseren van activiteiten, het begeleiden van cliënten, het filmen en video’s maken voor intern gebruik, het meedenken over vrijwilligersbeleid, tot het presenteren van het programma van het jaarlijkse Zomerfeest. Dat feest kan dit jaar niet doorgaan vanwege de coronacrisis, net als veel van zijn normale vrijwilligerstaken. Ook sprak hij maandelijks af met een vaste cliënt van hem om uitstapjes te ondernemen. 
Evert is momenteel bezig met het maken en monteren van filmpjes van hem en andere vrijwilligers, voor de cliënten. Dit is een manier om digitaal contact te leggen met de cliënten en hen te laten weten dat ze aan hen denken. Een prachtig initiatief gecoördineerd door Evert. Evenals een ander initiatief: het opfleuren van Swetterhage met een vrachtlading aan bloemen. Evert hoorde een paar weken geleden dat het H.L. Druckerfonds uit Leiden bedragen van 250 euro beschikbaar stelde voor corona initiatieven. Zo kwam hij met het idee om Swetterhage letterlijk op te fleuren. Hij heeft de aanvraag ingediend, met succes, en kreeg ook nog 250 euro erbij van Tuincentrum de Bosrand. Een geweldig initiatief dat de bewoners vast en zeker wat troost heeft geboden in deze onzekere tijd.

Alles kunnen doen binnen je eigen grenzen 

Evert omschrijft Swetterhage als “een heel open plek” waar mensen met een beperking wonen, die eigenlijk alles kunnen doen wat ze willen binnen hun eigen grenzen. Betaalde krachten en vrijwillige krachten werken er in een fijne sfeer samen. De vrijwilligers ontlasten hierbij de betaalde krachten door de cliënten mee op stap te nemen of op andere manieren te vermaken. Muziek luisteren of zelf maken is ook voor veel cliënten een top activiteit. Zo is er bijvoorbeeld het muziekproject ‘Klassiek in de Kas’, speciaal voor de bewoners van Swetterhage. Hier wordt regelmatig klassieke muziek door verschillende ensembles of artiesten gespeeld. Evert is 5 jaar geleden via een concert van dit project betrokken geraakt bij Swetterhage. Het was in het begin even wennen aan de doelgroep, maar nu heeft hij een ontzettend hart gekregen voor de cliënten. Hij legt uit: “Je krijgt toch een band met ze. De één geef je een klap op z’n schouder en de ander heeft even een knuffel nodig. Ze hebben hun eigen grapjes en grollen. En dat zijn toch de dingen die je nu, in coronatijd, mist.” 
Evert en zijn vrouw voelen zich ontzettend gewaardeerd als vrijwilliger bij Swetterhage. Elk jaar krijgen ze een kerstpakket, wat Evert heel speciaal vindt. Maar de belangrijkste beloning voor hun inzet vinden Evert en Marieke de reacties van de cliënten. Evert zegt over hen: “Je moet er geen leeftijd aan hangen. Ze zijn hoe ze zijn, en dat is heel puur.” 

Meegenieten met jouw hobby 

Evert vertelt ten slotte dat Swetterhage altijd vrijwilligers kan gebruiken, op allerlei vlakken. De kleinste vorm van inzet is welkom. Een eigen hobby kan je ook heel vaak uitoefenen met de cliënten. Zoals pianospelen, knutselen, tuinieren, koken, voetballen of wandelen. Zo is het altijd een feestje om als vrijwilliger actief te zijn bij Swetterhage.