Over het vaccin
Een coronavaccin is een soort medicijn . Het vaccin beschermt je tegen corona. Je krijgt het via twee prikken in je arm.
Op dit moment krijgt iedereen Pfizer of Moderna. 
Nee, dat kan niet. De overheid zegt welk vaccin je krijgt. Niemand kan zelf kiezen.
Ja. Voor vaccins gelden strenge eisen; een vaccin moet veilig en betrouwbaar zijn.
En het vaccin moet goed werken.

Bij twijfel over de veiligheid van een vaccin mag het niet worden gebruikt in Nederland. Ook voor de bijwerkingen gelden strenge regels.

De coronavaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Sommige mensen hebben een paar dagen last van spierpijn of koorts. Dat gebeurt vaker bij vaccinaties. Het kan ook zijn dat er onbekende bijwerkingen optreden bij het coronavaccin. Maar die kans is heel klein.

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap beslist of het vaccin gebruikt mag worden. Deze organisatie heeft het vaccin van BioNTech/Pfizer op 21 december 2020 goedgekeurd en het Moderna-vaccin op 6 januari 2021.

De coronavaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Sommige mensen hebben een paar dagen last van spierpijn of lichte koorts. Dat gebeurt vaker bij vaccinaties: alle vaccins hebben bepaalde bijwerkingen. Maar niet iedereen krijgt bijwerkingen. Als dat wel gebeurt, is het meestal na een paar dagen weer over.
Mogelijke bijwerkingen zijn: hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, lichte koorts, rillingen en pijn op de plek van de prik. Sommige mensen worden misselijk.

Heel heel soms krijgen mensen een allergische reactie als ze het vaccin gekregen hebben. Ze kunnen dan flauwvallen. Dit gebeurt snel nadat deze mensen het vaccin hebben gekregen. Er is dan een behandeling door een arts nodig. Dit is de reden dat iedereen die het vaccin krijgt, voor de zekerheid een kwartier op de priklocatie blijft. Daar is namelijk een arts aanwezig.

Dat weten we nu nog niet.
Ja.
Het is de bedoeling dat alle Nederlanders die dat willen, het vaccin krijgen.
De coronavaccins die nu worden gebruikt in Nederland, lijken ook te werken tegen de nieuwe soorten coronavirussen. Zoals het Britse virus en het virus uit Zuid-Afrika.
 
Er worden steeds nieuwe vaccins gemaakt. Niet iedereen wordt tegelijk gevaccineerd. De overheid bepaalt wie wanneer gevaccineerd wordt.
 
Vaccineren
 1. Je komt op de priklocatie en wacht tot je aan de beurt bent.
 2. Je levert het toestemmingsformulier in dat jij of je wettelijk vertegenwoordiger hebt ingevuld.
 3. Je stroopt de mouw op van de arm die je het minst gebruikt.
 4. De verpleegkundige of arts bepaalt de plaats waar de prik komt door je arm aan te raken en vast te houden.
 5. De verpleegkundige of arts geeft je de prik.
 6. Je krijgt een pleister op de plek waar je de prik gehad hebt.
 7. Je gaat naar een plaats waar je nog een kwartier kunt wachten. Dit doe je zodat de arts zeker weet dat jij geen allergische reactie krijgt. Als je die wel krijgt, kan je flauwvallen. De arts kan je dan direct behandelen.
 8. Na een kwartier kun je weer naar huis.
 9. Je krijgt een brief mee voor thuis met belangrijke punten waar je op moet letten na de vaccinatie.
Je krijgt twee prikken. Het vaccin werkt vanaf twee weken nadat je de tweede prik hebt gehad. Tussen de 1e en 2e prik zit 3 tot 4 weken.
Je krijgt een prik in je arm. Dat kan even een beetje pijnlijk zijn. Veel mensen vinden dat het geen pijn doet.
Ben je een beetje bang? Praat erover met je begeleiders, je familie of iemand anders die je vertrouwt.
Je mag altijd iemand vragen om erbij te zijn. Iemand die jij vertrouwt en jou gerust stelt.
Ja, helaas wel. Het vaccin werkt niet meteen. Het werkt pas vanaf twee weken na de 2e prik.
Verpleegkundigen, doktersassistenten of artsen.
Alleen volwassenen van 18 jaar en ouder worden gevaccineerd. Ook jongeren met een kwetsbare gezondheid van 16 en 17 jaar kunnen het vaccin krijgen. Misschien worden kinderen op een later moment ook gevaccineerd.

 
Nee. De vaccinatie tegen het coronavirus is gratis.
 
Dat heeft twee redenen.
 1. Soms, zoals ook het geval is bij corona, krijg je twee prikken. De tweede prik moet dan met hetzelfde vaccin als de eerste prik. Het is dus belangrijk dat we weten welk vaccin je de eerste keer hebt gekregen.
 2. In je medisch dossier wordt opgeschreven welk vaccin je krijgt. Artsen kunnen in jouw medisch dossier kijken. Dan weten zij of je gevaccineerd bent. Bijvoorbeeld: als je een keer naar het ziekenhuis moet.
Wel of niet vaccineren?
Een vaccin is een soort medicijn. Het beschermt ons tegen het virus. Vaccineren zorgt dat de verspreiding van het coronavirus stopt.
Nee. Het is vrijwillig.
De overheid raadt iedereen aan om het wel te doen.
Ook Gemiva adviseert cliënten en medewerkers om de prik te halen.
 

Of je zelf mag beslissen, verschilt per persoon.

Als je een curator hebt of een mentor, mag je niet zelf beslissen. Jouw curator of mentor zal wel met jou praten over wel of niet vaccineren.

Bespreek het met jouw persoonlijk begeleider en je wettelijke vertegenwoordiger. De uitkomst van het gesprek bepaalt wat er gaat gebeuren.
Je kunt meer dan één keer corona krijgen. Daarom is het advies om toch te vaccineren. Ook al heb je corona gehad.
Een wettelijk vertegenwoordiger moet altijd met jou overleggen. Dus praat samen over het wel of niet vaccineren.
Samen nemen jullie de juiste beslissing. Vraag jouw persoonlijk begeleider om hulp bij het gesprek.
Voorlopig verandert er niets. We moeten de komende tijd de coronaregels blijven volgen, zoals 1,5 meter afstand houden. En thuis blijven als je klachten hebt. Dat geldt voor iedereen, ook als je je wel laat vaccineren.
Hoe het straks gaat als veel mensen gevaccineerd zijn en een aantal mensen niet, weten we nu nog niet. Dat zal in de loop van het jaar duidelijk worden. Als we meer weten, vertellen we dat.
 
Vaccinatie is niet verplicht. Misschien komt er later nog een nieuwe kans. 
Als je gevaccineerd bent
Nee. Het vaccin werkt niet meteen. Het werkt pas vanaf twee weken na de 2e prik.
Dat weten we nu nog niet. Daarom blijven alle coronamaatregelen voorlopig nog gelden. Wel weten we dat hoe meer mensen zich hebben laten vaccineren, hoe moeilijker het voor het virus wordt om van de ene persoon naar de andere over te springen.
Ja, dat kan. Maar die kans is heel erg klein. Krijg je na de vaccinaties toch corona? Dan wordt je hier veel minder ziek van.
Je hoeft dit niet te vertellen. Dit mag je voor jezelf houden als je dat wilt.

Ja. Voorlopig blijven de coronaregels gelden.Die worden pas minder als heel veel mensen in Nederland de prikken hebben gekregen. De overheid bepaalt wanneer de maatregelen worden versoepeld. 
Je moet je voorlopig aan de maatregel houden, ook als je gevaccineerd bent:

 • houd 1,5 meter afstand
 • was regelmatig je handen
 • zet ramen open
 • draag een mondkapje in winkels en openbare gebouwen.
Uitnodiging en afspraak
De arts nodigt je uit voor de vaccinatie. Misschien kun je kiezen welk moment jou het beste uitkomt. Maar dat weten we nu nog niet. Als je niet kunt kiezen, moet je er misschien vrij voor nemen.
Dat gebeurt op verschillende plaatsen. Meestal is dit op een locatie bij jou in de buurt.
In de uitnodiging die je krijgt om je te laten vaccineren staat aangegeven waar je gevaccineerd wordt.

 
De mensen van 18 jaar en ouder die in een van onze locaties wonen, komen in het eerste kwartaal van 2021 aan de beurt. Ze krijgen daarvoor een uitnodiging van hun (huis)arts.

De mensen van 18 jaar en ouder die zelfstandig wonen of bij hun ouders komen later aan de beurt. Op www.coronavaccinatie.nl staat een schema met de volgorde die de regering heeft afgesproken. Ook zij krijgen de uitnodiging voor vaccinatie van de (huis)arts.
Informatie
Steffie
Hoe geef je cliënten uitleg over het coronavaccin? Steffie helpt met een video in begrijpelijke taal. 

Afbeelding-Steffie-geeft-uitleg-(1).png 

Let op! De website van Steffie werkt niet goed via Internet Explorer, gebruik liever Google Chrome. Ga naar de volgende website: https://corona.steffie.nl/nl/

Praatplaat 'Prik tegen corona'
Deze praatplaat helpt bij het geven van uitleg over de vaccinatieroute. Van de uitnodiging voor de prik tot wie de prik geeft.

Afbeelding-praatplaat-Prik-tegen-corona.png
Download 'Praatplaat 'Prik tegen corona''
 
Praat met je (persoonlijk) begeleiders. Zij kunnen jou helpen met jouw vragen.