Waardevolle uitspraken van cliënten over leven in coronatijd zijn gepubliceerd in een prachtig geïllustreerd boekje genaamd: ‘Anderhalvemeterkusje’. De uitspraak die hoort bij de titel van dit boekje is treffend: “Had ik maar een stok met een lipmondje erop, dan kon ik toch knuffelen”, aldus Rendy, een cliënt van locatie Swetterhage.

Bellen & Vertellen

Door coronamaatregelen was het voor cliëntenraden van de Gemiva-SVG Groep vaak niet mogelijk om te vergaderen. Irma Bik, coach medezeggenschapsraden van de Gemiva-SVG Groep, bedacht ‘Bellen & Vertellen’. Vanaf april dit jaar sprak zij maandelijks zo’n 80 cliënten over het leven in tijden van corona, over de telefoon of met beeldbellen. Irma stelde zichzelf de vragen: “Hoe kon ik ervoor zorgen dat we het contact warm hielden, dat bewoners konden blijven vertellen hoe het met hun ging? Hoe hebben zij deze veranderingen allemaal ervaren? Hoe gaan zij ermee om? Wat was daar voor nodig?”

Rake en ontroerende uitspraken

‘Bellen & Vertellen’ bleek een goede manier om contact te houden met een groot aantal cliëntenraden. Door aan alle cliënten dezelfde vragen te stellen, ontstond een inkijkje in hun beleving. Irma vroeg aan hen: Hoe gaat het met je? Wat vind je van de maatregelen? Hoe houd je het vol? Waar kijk je naar uit? Wat gaat er goed? 

De verslagen van de gesprekken keerden terug naar de locatie en werden door medewerkers en cliënten goed gelezen. Vragen en adviezen voor de locatiemanager werden gelezen en met het team gedeeld. Dit bleek ook te werken. De gesprekken uit ‘Bellen & Vertellen’ onthulden rake en ontroerende uitspraken.
anderhalvemeterkusje_uitsnede-(2).png

Geploeter in coronatijd is van iedereen

Een selectie van deze uitspraken is verzameld in het boekje: ‘Anderhalvemeterkusje’. Irma Bik, maker en illustrator vertelt: “Dat alle locaties zo open zijn over wat zij meemaken en wat cliënten ervan vinden, dat zij meewerkten aan de totstandkoming van het boekje, is zo waardevol.

Het geploeter in coronatijd is van iedereen en het is goed om daar open over te zijn. Ik weet zeker dat meer mensen geraakt worden door de uitspraken van de cliënten. Het inspireert en helpt ons om nog beter om te gaan met deze vreemde tijd.”

Inkijkexemplaar

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit unieke boekje?   

>> Bekijk hier het inkijkexemplaar >>


Boekje bestellen

Het boekje ‘Anderhalvemeterkusje’ is te bestellen voor € 3,50 exclusief verzendkosten. Vanaf maandag 23 november 2020 kun je via wtcv@outlook.com onder vermelding van ‘Anderhalvemeterkusje’ het boekje bestellen. ​Het gehele exemplaar bestaat uit 27 pagina’s. Het boekje wordt geprint en gebundeld door cliënten van werk- en trainingscentrum Het Vizier in Den Haag.  

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Irma Bik via e-mail: irma.bik@gemiva-svg.nl of via telefoon 06-291 291 66.