Ademhalingsoefeningen leuker en effectiever maken voor kinderen en volwassenen met een ernstige meervoudige beperking. Met dat doel ontwikkelden Marion Coolen, fysiotherapeut bij de Gemiva-SVG Groep, en ademtherapeut Ruud van de Wel de Pep-app. De iPad-app is gratis te downloaden in de App Store.

De Pep-app is een iPad-app die wordt aangestuurd door een GroovTube, een hulpmiddel voor ademhalingsoefeningen. Op die GroovTube is een Pep-masker aangesloten. De gebruiker ademt uit door dit masker. De app reageert hierop met individueel instelbare beelden en geluiden. Bijvoorbeeld het geluid van verschillende muziekinstrumenten, een ballon die opgeblazen wordt, een scheet of een ruimteschip. Bij beeldeffecten kun je denken aan opbollen, draaien of vervagen.

 

Apparatuur

Voor het werken met de Pep-app is een GroovTube nodig. Ouders die de app thuis willen proberen, kunnen de benodigde apparatuur lenen via de stichting My Breath My Music, www.mybreathmymusic.com.

Peppen

Wanneer mensen met een ernstige meervoudige beperking regelmatig luchtweginfecties hebben of veel slijm vasthouden, schrijft een arts vaak ademhalingsoefeningen met een Pep-masker voor. Pep is een afkorting van positive expiratory pressure. Het Pep-masker is een kapje dat over de neus en mond wordt gehouden. Je ademt tegen een weerstand uit. Zo wordt druk in de longen opgebouwd. Je krijgt hierdoor een betere luchtdoorstroming in je longen en slijm is hierdoor beter op te hoesten.
Door de oefeningen goed en regelmatig te doen, blijven de longen in een optimale conditie. Hoe beter de motivatie voor die oefeningen, hoe beter het uiteindelijke resultaat van de behandeling. Daarom ging fysiotherapeut Marion Coolen op zoek naar mogelijkheden om de oefeningen leuker en effectiever te maken voor de meervoudig gehandicapte kinderen en volwassenen die zij behandelt. 

Plezier

Marion Coolen ontwikkelde de app met ademtherapeut Ruud van de Wel. Met Rijndam Revalidatie had hij al diverse apps ontwikkeld. Die apps werken ook samen met de GroovTube. Marion: “Bij een test met onze cliënten zagen we dat zij de oefening veel leuker vonden en gemotiveerder waren om ze te doen. Maar de apps waren gemaakt voor andere ademhalingsdoelen en niet helemaal geschikt voor het peppen. Vandaar onze wens om een app voor het peppen te ontwikkelen.”
Marion en Ruud ontwikkelden samen met cliënten, ouders/verwanten en persoonlijk begeleiders. Zij gaven aan wat prikkelend en stimulerend werkt voor hun kind of cliënt en wat in de praktijk handig en haalbaar is.

Vragen over de app?

Neem contact op met Marion Coolen via info@gemiva-svg.nl.

Gerelateerde Diensten en commissies: